20 Ağustos 2016 Cumartesi

CORYNEBACTERIUM

Bugünkü konumuz bu. Bu arkadaşlar da basil. Aynı listeria gibi, spor yapmayı sevmiyorlar. Difteri denen, solunum yolumuzda enfeksiyona yol açan hastalığa yol açtıkları içinde aerobikler.

Löffler medium'unda volutin granülleri üretiyorlar.

Gram boyamada V şeklinde diziliyorlar resimdeki gibi.

b-profaj denen toksinleri olan tipler, hastalık yapmayan corynebacterium'u hastalıklı hale getirebiliyormuş.

Difteri toksini üretiyorlar. Bu toksin, elongation factor-2 (eEF-2) denen moleküle ADP-ribose ekliyor ve protein sentezini önlüyormuş. Bunun dışında, herhangi bir invaziv  özelliği yokmuş.

Boğazda psödomembran oluşturuyormuş. Bu membran larinkse giderse tıkanma yapıyormuş. Eğer sistemimize bulaşırsa kalbimize ve sinir sistemimize hasar verebiliyormuş (myokardit, konuşma felci, polinörit vb. zımbırtılar)

Tanıda Elek testi kullanılıyormuş. Presipitin çizgisi oluşursa tanı pozitif imiş.

Tedavide eritromisin ve antitoksin kullanılıyormuş.

19 Ağustos 2016 Cuma

LISTERIA



Bu gördüğümüz minnoşların adı listeria monocytogenes

Gördüğümüz gibi basil. Üstlerindeki sarılı beyazlı işaretlerden de görüldüğü gibi Gram +

Pek spor yapmayı sevmiyor bu minnoşlar (Birbirlerine yapışık kalmışlar görüldüğü gibi, halbuki spor yapan adamlar bağımsız takılır hehehe). Yani "non-spore former"gillerdenler.

Soğukta üreyebiliyorlar (Baksanıza renklerine, nasıl da donuk?). Bu özellikleri yüzünden soğukta bekleyen yemeklerden kolay bulaşıyorlarmış. Yani hamilelerin ve imünitesi zayıf hastaların soğuk hindi fümelerden uzak kalması gerekiyooor. Aynı zamanda kaynatılmamış, pastörize olmamış sütten de geçiyorlarmış tabii.

Beta hemolitik tiplermiş. Hatta onlara bu özelliği veren zehrin adı listeriolizin O imiş. Listeria'nın bulaştığı hücreyi yemeye gelen fagozomlardan kaçmasını sağlıyormuş bu zehir.

Çok ilginçtir ki, insanlarda yol açtığı hastalığın adı listeriosis imiş. Normal insanlarda sadece ishal yaparken, hamilelerde plasentayı geçip, bebekte neonatal hastalıklara yol açabilirmiş. Bebekte erken dönemde görülen listeriosis hastalığının adı granulomatosis infantisepticum oluyormuş (ortasında siyah ölü derinin olduğu granulomlardan zengincene). Geç dönemde menenjit ve septisemiye kadar gidebiliyormuş.

Sadece bebeklerde değil, imünitesi zayıf hastalarda da septisemi ve menenjit yapabiliyormuş. O yüzdendir ki, renal transplant hastalarında ve kanserlilerde listeriosis önlemleri şartmış.

Tanısında kan kültürü (septisemi için) veya BOS kültürü (menenjit için) yeterliymiş.

Tedavide ampisilin olmazsa olmazmış.






TANITAYIM

Selamın hello.

Yıllaaar yıllar önce, ben anamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken, minnak (aslında gocuman görünen bir minnaktım) bir FM'ci varmış. (Ben oluyorum).

Bu FM'cimizin başına sosyal bilimler dersinin YGS''ye dahil olması meselesi üşüşmüş. Sosyal bilimler özürlüsğ FM'cimiz de çareyi "sosyal bilgiler günlüğü" blogu açmakta bulmuş. O gün bugündür, YGS'ye giren her öğrenci, yılın belli zamanlarında kendisine teşekkür mesajları çekermiş.

Böylesi heyecanlı bir anektotla bloguma başladığıma göre, size benzer sebeplerden dolayı açtığım yeni blogumu tanıtmaktan gurur duyuyorum. Bu seferki hedefim, ayıptır söylemesi; ülkeden sıvışmak. E çare de USMLE oluyor. İnşallah bu bloga sararım da, kendisini sevimli sevimli bilgilerle süslerim diyorum...

Sevgilerrr