19 Ağustos 2016 Cuma

LISTERIA



Bu gördüğümüz minnoşların adı listeria monocytogenes

Gördüğümüz gibi basil. Üstlerindeki sarılı beyazlı işaretlerden de görüldüğü gibi Gram +

Pek spor yapmayı sevmiyor bu minnoşlar (Birbirlerine yapışık kalmışlar görüldüğü gibi, halbuki spor yapan adamlar bağımsız takılır hehehe). Yani "non-spore former"gillerdenler.

Soğukta üreyebiliyorlar (Baksanıza renklerine, nasıl da donuk?). Bu özellikleri yüzünden soğukta bekleyen yemeklerden kolay bulaşıyorlarmış. Yani hamilelerin ve imünitesi zayıf hastaların soğuk hindi fümelerden uzak kalması gerekiyooor. Aynı zamanda kaynatılmamış, pastörize olmamış sütten de geçiyorlarmış tabii.

Beta hemolitik tiplermiş. Hatta onlara bu özelliği veren zehrin adı listeriolizin O imiş. Listeria'nın bulaştığı hücreyi yemeye gelen fagozomlardan kaçmasını sağlıyormuş bu zehir.

Çok ilginçtir ki, insanlarda yol açtığı hastalığın adı listeriosis imiş. Normal insanlarda sadece ishal yaparken, hamilelerde plasentayı geçip, bebekte neonatal hastalıklara yol açabilirmiş. Bebekte erken dönemde görülen listeriosis hastalığının adı granulomatosis infantisepticum oluyormuş (ortasında siyah ölü derinin olduğu granulomlardan zengincene). Geç dönemde menenjit ve septisemiye kadar gidebiliyormuş.

Sadece bebeklerde değil, imünitesi zayıf hastalarda da septisemi ve menenjit yapabiliyormuş. O yüzdendir ki, renal transplant hastalarında ve kanserlilerde listeriosis önlemleri şartmış.

Tanısında kan kültürü (septisemi için) veya BOS kültürü (menenjit için) yeterliymiş.

Tedavide ampisilin olmazsa olmazmış.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder