30 Aralık 2017 Cumartesi

FRUKTOZ METABOLİZMASI

Fruktoz nedir diye başlamak istiyorum.

Canan Karatay'ın savaş açtığı hededir.

Neden mi?

Çünkü;

1- Kendisinin vücuttan emilim hızı, glukozunkine göre çok daha hızlıdır. Glikolizdeki ATP harcanan fosfofruktokinaz enziminin aktivitesi burada yoktur. Yani yıkımı için ekstra enerji harcamaz vücudumuz. O da eşitti "gelsin kilolarrr"

2- Balda, meyve ve sebzede çok bulunur. Tüm bunlarü her gün "amaan, yemek mi ki bunlar?" diyerekten sırf bize ekstra zevk ve enerji versin diye bilinçsizce ağzımıza attığımız atıştırmalıklar. Yani, gizliden gizliye vücudumuza girip, bizde "içimde bir enerji patlaması var, daha fazla yemiyim" içgüdüsünü oluşturmayan sinsi şekerdir fruktoz.

3- Sinsi olduğu için, özellikle sırf buna aldanıp tüm yiyeceklerini meyvelerden oluşturan garip vegan tipte insanların içini yıkar. Öncelikle onların karaciğerlerine gider. Fruktoz'un normal yıkım süreci gereğince, fruktoz öncelikle fruktokinaz enzimiyle fruktoz-1-fosfata fosforillenecek, ardından aldolaz B enzimi ile 2'ye ayrılacaktır. Ancak, bu iki enzimin aktivite hızları farklıdır ve fruktozkinaz daha hızlı çalışır. Sonuç olarak, aşırı fruktoz giren karaciğerde inanılmaz bir fruktoz-1-fosfat birikimi ve onu yıkmakta zorlanan yaşlı aldolaz B tablosu oluşur. Fruktoz-1-fosfat'ın fosfatları ayrılamayacak, bu sebeple de ADP ile birleşip ATP enerji formunu oluşturamayacaktır. Fosfat eşini bulamayan ADP de kendini intihar edecek ve hiperürisemiye neden olacaktır. Sonuç olarak, karşımıza çıkan meyveci vegan arkadaşların heppiciğinde, kaçınılmaz bir gut, yorgunluk ve karacğer yağlanması kaynaklı hiperlipidemi görülecektir.

4- Kandaki glukozun bir kısmı, aldoz redüktaz aracılığıyla önce sorbitol ve ardından fruktoza dönüşür. Fruktoz da, lens, sinir ve böbrek hücrelerinde birikip; retinopati, nöropati ve nefropatiye neden olur. Diyabetik arkadaşların bu mikrovasküler komplikasyonları da vücuttaki aşırı fruktozla açıklanır.

Bu dört sebebi düşününce, kanda fazla fruktozun çok da istenmeyen bir şey olduğu konusunda Canan Karatay'a katılabiliriz. Diğer hipotezleri konusunda pek bir fikrim yoktur kadının.

Yazımı bitirmeden önce, iki tane fruktoz metabolizmasıyla ilgili genetik hastalıktan da bahsetmek isterim:

1-Fruktokinaz eksikliği: Adı üstünde; fruktoz metabolizmasını başlatan enzim yok. Haliyle insan vücudunda işe yaramayan fruktozlar birikiyor. Bunun adına esansiyel fruktozüri diyorlar ve hasta sağlam.

2- Aldolaz B eksikliği (Herediter fruktoz intoleransı): Fazla fruktozlu diyetle benzer bir tabloyla sonuçlanır. Çünkü fruktoz-1-fosfat birikir. Ayrıca, bu madde glikojen fosforilazı da yarışmalı inhibe eder ve glikojenolizi önler. Sonuç olarak hipoglisemi görülür. Ayrıca, fosfatlar bu maddeden ayrılamadığı için fosfat eksikliği ve buna bağlı hipofosfatemik raşitizm görülür. Semptomlar, fruktoz alınınca başlar. O yüzden, kaderlerini önceden kestiren bebişler; fruktoz içeren her şeyden tiksinerek kurtulmaya çalışırlar. Aksi takdirde, karaciğer sirozu gelişecektir çünkü. Tanısı, idarda fruktoz bakılarak konur. Hastaya ağızdan fruktoz vermek, ölüm fermanını imzalamakla bire birdir çünkü. Tedavisi, fruktozdan kaçınmaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder