27 Aralık 2017 Çarşamba

TCA ile İlgili TUS Notları

1- Arsenik'in inorganik formu, özellikle trivalan formu en toksiktir. Çünkü -SH grubuyla etkileşir. Özellikle saç ve tırnakta bu gruptan zengin keratin dokusu çok olduğu için arsenikten bu dokular çok etkilenir. Pentavalan formuysa ETZ'de ayırıcıdır; hücreye alınan fosfatın mitokondriye geçişini önler. Pirüvat dehidrogenaz'ı da inhibe eder, glikolizin substrat düzeyi fosforilasyonunu da önler. Yani ATP sentezini azaltır. Hem sentezini de azaltır.

2) Krebs döngüsünde, inorganik fosfat yapıya katılmaz. Fosforillenmiş şekerler de bu döngüde kullanılmaz.

3) Piruvat dehidrogenaz enzim kompleksi; piruvat dehidrogenaz, dihidrolipoil transasetilaz, dihidrolipoil dehidrogenaz'dan oluşur. Piruvat'ın irreversibl bir şekilde asetil coA'ya dönüşümünü sağlar. 1 mol asetil coA ise, TCA'ya katılırsa 3 NADH, 1 FADH2, 1GTP (ATP) açığa çıkar. Piruvat dehidrogenaz'da kullanılan ürünlerde lipoik asitin görevi açil grubunu taşımaktır. Koenzim A ise, açil grubunun son alıcısıdır. NAD+, FADH2'yi oksitleyerek rejenere eder. Tiamin pirofosfat da piruvatı dekarboksile eder. Piruvat dehidrogenaz'ın aktivatörleri; AMP, KoA, Ca ve NAD'dır. ATP, asetil-coA, NADH ve sitrat ise inhibe eder.

4) Kronik alkolizm, metabolik tipte (tip B) laktik asidoza neden olur. Bunun nedenlerinden biri, alkolü asetaldehit'e çeviren alkol dehidrojenazın NADH üretmesidir. Artan NADH, yağ asitlerinin beta oksidasyonunun azalmasına neden olur ve TAG sentezi artar. Böylece karaciğer yağlanması görülür. Glukoneojenez inhibe olduğu için hipoglisemi ve ketogenez görülür. GGT artışı, alkolik hepatit için marker'dır. Kronik alkolizm, tiamin eksikliğine ve dolayısıyla piruvat dehidrohenaz aktivitesinin azalmasına yol açar. Böylece laktat oluşumu artar. Artan laktat, böbrekteki ürik asit sekresyonunu yarışmalı inhibe eder ve serum ürik asit konsantrasyonunun artışına neden olur.

5) Krebs döngüsünün allosterik kontrolü; sitrat sentaz, izositrat dehidrogenaz ve alfa-keto-glutarat dehidrogenaz ile sağlanır.

6) Kanda amonyak düzeyinin artması, öncelikle beyinde TCA döngüsünü azaltır. Bunun nedeni, TCA döngüsü içindeki alfa keto glutarat'ın kanda fazla duran amonyakla tepkimeye girerek, glutamat dehidrojenaz ile glutamat'a dönüşmesi; böylece TCA ara ürününün azalmasıdır. Ayrıca, bu yeni oluşan glutamat; kandaki fazla amonyakla birleşip glumatin'e dönüşür. Böylece öncülü olduğu GABA oluşamaz ve beynin inhibitör mekanizması yok olur. Konvülziyonlar başlar.

7) Sitrik asit döngüsünün, pentoz fosfat yolağıyla bir ilgisi yoktur. Pentoz fosfat yolağı; NADPH üreten, riboz-fosfatlar sentezleyen, 3-7 C sayısı arasındaki şekerlerin birbirine dönüşümünü sağlayan, sitozolik bir tepkimedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder