*oksidaz-'tirler. Ama katalaz+'tirler.
*nitrat'ı nitrit'e indirgerler.
*Hem endotoxin'leri hem de exotoksinleri vardır.
*blood agar, EMB, MacConkey'de üreyebilirler. Laktoz fermente etmeyenler renksiz, edenler ise renkli koloniler oluşturur.
1-E.coli: laktoz fermentasyonu+, indole+, EMB'de yeşil renk verir.
EMB: green iridescent sheen
ETEC subtipi: LT toksimi cAMP aktivitesine sahiptir; sulu ishal yapar
|
1)K. pneumoniae: Tek özelliği kapsüllü olmasıdır ve alkoliklerde, diyabetiklerde, yaşlı ve KOAH'lılarda pnömoni yapar. Anaerop olmadığından kötü kokulu balgam yapmaz, ama balgam koyu kıvamlı ve kanlıdır.
2)K. granulomatosis: Genitallerde Donovan cisimlerine neden olan STD'dir. Donovanosis hastalığı; kasıkta ağrısız, kırmızı minik ülserler (granuloma inguinale) yapar ve Donovan'ların Wright Giemsa boyamada görülmesiyle tanı konur. Tedavisi doksisiklin'dir.
Bu ikisi dışındakiler laktoz- olduklarından, renksiz koloni yaparlar:
1- Proteus: Hem üreaz üretir (bununla staghorn böbrek taşı yapar), hem hareketlidir (swarming motility), hem H2S üretir
Weil-Felix test: Rickettsia ile proteus'u bir araya getirince reaksiyon görülmesi
Tedavi: florokinolon, TMP_SMX, 3. kuşak sefalosporin
2-Salmonella: Proteus gibidir. Tek farkı, üreaz üretmemesi, aside dayanıksızdır. Sadece insandan bulaşır. Hücre içinde yaşar
*insanın safra kesesine girip burada yaşar. Özellikle orak hücreli anemide lenfositlerin çalışmaması yüzünden daha sık taşıyıcılık olur. Mide asidi az olan insanlarda da sıktır
*enterik (tifoid) ateş yapar: İshalden çok kabızlık oluşur.
*hastalık ileoçekal bölgeden başlar. İlk haftada kan kültüründe görülebilir. Az bir oranda vücutta rose spot'lar görülürse bu septisemi habercisidir.
*3. haftada dışkı kültüründe de görülebilir. Tedavi edilmezse Peter plaklarında nekroz ve perforasyon görüleblir. Tromboflebit, kolesistit, pnömoni, abse diğer komplikasyonlardır.
*tanı: rose spot'tan izolasyon, Widal test'te O,Vi,H antijenlerinin agglutine edilmesi
*tedavi: florokinolon veya 3. kuşak sefalosporin
*önlem: aşı, hijyen
*S. enterica subspecies: pişmemiş tavuk yenmesiyle bulaşan enterokolitten sorumludur. Burada da artmış cAMP aktivitesi, bunun sonucunda da enflamatuar ishal oluşur. Çocuk ve yaşlılarda sepsis, orak hücreli anemililerde ise osteomyelit'e ilerleyebilir.
*tedavisi: kontrol altına alınamayan ishallerde ampisillinm, 3. kuşak sefalosporin, florokinolon, TMP-SMX verilebilir:
3- Yersinia: Üreaz da üretmez, H2S de üretmez, bir de hareketsizdir. Ama bipolar staining+'tir.
1)Y. pestis: Bioterör aracıdır. Koagulaz+ ve intraselüler yaşar. Sinek ısırığıyla bulaşır. Zarfındanki F1 antijeni fagositozunu önler. Tip 3 sekresyon sistemiyle fagositlerin sitokin salımını önler.
a-Bubonik veba: ateş, konjonktivit ve bölgesel bubo varlığı yapar. Bu bubolar akciğere gidip emboli yaparsa adı pnömonik veba olur
b-Pnömonik veba: bubonik vebadan oluşabileceği gibi organizmanın solunmasıyla da olabilir hemoptizi, göğüs ağrısı, dispne yapar. Bioteror aracıdır.
Tanı: seroloji, IFA, kanda "safety pin boyaması"
Askerler için önlem: ölü aşı
Tedavi: amninoglikozid
2)Y. enterokolitika: 25 derecede hareketli, 37 derecede hareketsiz olmasıyola bilinir. Pastörize olmamış süt ürünleri ve domuzdan bulaşır. Soğukta da üreyebilir. Çok küçüklerde kanlı ishal, biraz büyük çocuklarda psödoapandisit (Y. pseudotuberculosis'in yaptığı gibi), erişkinlerde ishal ve ardından reaktif artrit yapar.
Tanı: dışkı kültürü, 25 derece hareketli olması, soğukta üremesi
Tedavi: Destek; immünsuprese ise florokinolon veya 3. kuşak sefalosporin
4-Shigella: Yersinia gibidir. Tek farkı, bipolar staining'inin de - olmasıdır.
En yaygını S. sonnei'dir ama ciddi hastalığı S. dysenteriae yapar. Sadece insanlardan bulaşır ve enfeksiyon dozu çok düşüktür
Endotoksini enflamasyon yapar.
Shiga toksin (AB toksin): hem nörotoksik, hem sitotoksik hem de eneterotoksiktir.
Yani ateş, kanlı ishal, karın ağrısı ve kolonda shallow ulcer yapar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder