12 Kasım 2018 Pazartesi

HERPESVİRÜS

1- HSV1: mukozayı tutar, trigeminal sinirde latent kalır. İlk mukoza tutulumunda gingivostomatit, faranjit, keratokonjonktivit yapar. Latent hastalık aktive olduğundaysa üşüme titremeler olur. Viral ensefalitlerin en sık nedenidir. Fokal temporal lezyonlar yapar.

2- HSV2: mukozayı tutar. Sakral sinirlerde latent kalır. İlk mukoza tutulumunda genital herpes ve yenidoğanda neonatal herpes yapar. Nüks durumunda genital herpes tekrar çıkar

3-VZV: Mukozayı tutar ve dorsal sinir ganglionlarında latent kalır. İlk mukozayı tuttuğunda suçiçeği, nüks halinde ise zona etkenidir. Zona riski olan yaşlı hastalara, 60 yaşından sonra booster aşı yapılır.

4- EBV: Epitel hücrelerini ve B hücrelerini tutar. Hücrelerin CD21'ine tutunup onları çoğaltır ve sonuç olarak atipik reaktif T hücreleri (Downey hücreleri) kanda belirir.  Heterofil+ mono etkenidir. B hücrelerinde latent kalır. AIDS hastalarında hairy oral leeukoplakia etkenidir.

5-CMV: Mononükleer ve epitel hücreleri tutar. Heterofil- mono etkenidir. Mononükleer hücrelerde latent kalır. Bebeklerde "blueberry muffin baby" (sarılık+hepatosplenomegali+trombositik purpura) etkenidir. İmmün supresyonda interstisyel pnömonit, CMV retiniti,GIS hastalıklarına yol açar.
   Tanı: owl eye inklüzyonları ve basophilic intranükleer inklüzyonların görülmesi

6-HHV6: Mononükleer hücreleri tutar ve roseola infantum (ateş ve sonrasında döküntü) etkenidir. Mononükleer hücrelerde latent kalır.

7-HHV8: Dermisi tutar ve ateşli döküntü yapar. B hücrelerinde latent kalır. Nüksünde, VEGF aktivasyonu ve dolayısıyla Kaposi sarkomu görülür

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder