29 Ekim 2018 Pazartesi

VAKA: BOTULISM

Diyelim ki bir hasta geldi; midesi bulanıyor ve karnı ağrıyor, öğürmek istiyor ama öğüremiyor. Görmesi de bozulmuş. Gıda zehirlenmesi ihtimalini sorguluyorsunuz, hasta konserve yemek yediğini söylüyor. Ne düşünürsün?
   *Botulism

N'oluyor botulism'de?
   *Presinaptik kanallara botulismus toksini bağlanıyor ve nöromuskuler bileşkeye ACh salınımı önleniyor. Böylece hastada flask paralizi, kranyal sinir paralizi (gag refleksinin alınamaması, görmeme vb. semptomlar), gıda zehirlenmesi semptomları vb. görülüyor. En başta kranial sinirler etkileniyor, sonra diğer sinir felçleri aşağıya doğru (desendan) ilerliyor.
   *önceden oluşmuş konserve üzerindeki toxin'lerden bulaşır.
   *Bebelerde bu hastalık oluşursa adı "Floppy baby" sendromu olur (flask paraliziden ötürü) ve genelde bal yemelerinden kaynaklanır.

Ayırıcı tanı?
   *Guillain Barre Sendromu: En sık C. jejuni enfeksiyonundan sonra görülen alfa motor nöronlarının demyelinizasyon hastalığıdır. Asandan ilerler.
   *Myasthenia Gravis: Otoimmün antikorların muskarinik ACh reseptörlerine bağlanmasıyla oluşan kas hastalığıdır; ama semptomlar akşam saatlerinden sonra; yani kas kullanımı arttıkça belirginleşir.
   *Lambert Eaton Sendromu: Paraneoplastik bir sendromdur, Ca-kanallarına karşı blokan antikorların gelişimi sonucu kas kullanımına bağlı güçsüzlükle kendini gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder