30 Ekim 2018 Salı

VAKA: GRİP

Diyelim ki;
Hasta geldi; boğazı ağrıyor burnu akıyor ateşi var her yeri ağrıyor ve çalıştığı yerde herkes aynı durumda. Abeslankla bakıyorsun boğaz kıpkırmızı.

Ne düşünürsün?
   *Grip
   *Etken influenza'dır. Kendisi helikal yapıda, zarlı, negatif ssRNA virüsü olan orthomyxovirüs ailesindendir.
   *Bu virüsün A, B ve C subtipi vardır. B ve C sadece insanları; A ise hem insan hem hayvanları enfekte eder. A subtipi, antijenik shift özelliği nedeniyle kuş gribi, domuz gribi gibi tehlikeli salgınlara yol açabilir.
   *Bu virüslerin hemaglutinin ve nöraminidaz zarsal proteinleri vardır. Hemaglutinin virüsü hücrenin içine sokar; nöraminidaz ise hücre içinde çoğalan yavruların çıkışını sağlar. Bu proteinler minik mutasyonlara uğrayarak antiijenik shift yapar ve böylece her sene değişir; o yüzden kalıcı bağışıklık sağlanamaz. Bunun yerine her yıl ekim ve kasım aylarında aşılama gerekir.

Tedavi??
   *Amantadine ve Rimantadine: Virüsün üzerindeki kaplamayı üstünden atmasını sağlayan M2 proteinini önler ve influenza A tedavisinde etkilidir.
   *Oseltamivir ve Zanamivir: Nöraminidazı önler; hem A hem B'ye etkilidir. Semptom başlangıcından 2 gün önce alınırsa çok etkili olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder